Besplatno i anonimno testiranje na Hepatitis C i HIV

U suradnji s udrugom HUHIV (Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa) iz Zagreba, stručnjaci će obavljat besplatno i anonimno testiranje i savjetovanje u 2 grada (Pula, Poreč) uz prethodni dogovor.

• PULA – Testiranje se vrši dana 29.03.2021. (ponedjeljak), u vremenu od 8 do 20 sati u prostorijama udruge Institut Pula
  • POREČ – Testiranje se vrši dana 30.03.2021. (utorak), u vremenu od 8 do 20 sati u prostorijama udruge Institut Pula i na terenu

Anonimno testiranje podrazumijeva testiranje pod brojem ili šifrom, umjesto pod imenom i prezimenom. Testiranje će se provodit brzim testovima iz sline koji prikazuju točan i pouzdan rezultat već za 20 minuta (jednako pouzdano kao i vađenjem krvi, ali testiranje iz sline omogućuje saznavanje rezultata bez uboda i za samo 20 minuta umjesto čekanja na laboratorijske nalaze i do 7 dana).

Uz mogućnost testiranja naglasak će se staviti na edukaciju u području liječenja hepatitisa C. Hepatitis C u potpunosti je moguće izliječiti! U području liječenja hepatitisa C razvoj novih lijekova stalno napreduje s velikim skokom posljednjih godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja. Danas novim lijekovima izlječenje hepatitisa C moguće je u gotovo 100% slučajeva i to u periodu od 8 do 12 tjedana. Zato je važno što prije dijagnosticirati hepatitis C i započeti s liječenjem što prije.

Rana dijagnostika može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.

Iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.), kako bi rezultat testiranja “iz sline” bio pouzdan.

Testiranje je preporučeno svima koji sumnjaju da bi mogli biti zaraženi ili onima koji su se nalazili u rizičnim situacijama (spolni odnos bez zaštite, dijeljenje pribora s drugim osobama pri IV korištenju droga itd.).

Važno! Rezervirati termin na jedan od sljedećih kontakt brojeva:

• Za Pulu: 091 610 1364, 091 596 14 54
  • Za Poreč: 098 385 718

Sve informacije o virusnim hepatitisima dostupne su na www.hepatitis.hr.

Dobrodošli!

Aktivnost se provodi u sklopu ESF projekta Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I: Deinstitucionalizacija usluga za osobe s problemima ovisnosti – Razvoj mreže socijalnih usluga – UP.02.2.2.06.0373 u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (više: https://huhiv.hr/razvoj-mreze-socijalnih-usluga/). Udruga INSTITUT korisnik je projekta s ciljem unaprjeđenja socijalne uključenosti osoba s problemima ovisnosti o drogama kroz izgradnju mreže suradnje dionika na lokalnoj i regionalnoj razini za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za pripadnike ciljne skupine i članove njihovih obitelji.

Rad udruge Institut Pula za programe smanjenja šteta u Istarskoj Županiji financira Ministarstvo Zdravstva RH.