Danas 10. listopada obilježava se Svjetski dan beskućnika – ovogodišnji sloga „ULICA NIJE DOM“

ULICA NIJE DOM

Povodom Svjetskog dana beskućnika, 10.listopada, Hrvatska mreža za beskućnike koja okuplja 18 članica i drugih dionika koji skrbe o beskućnicima provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problem beskućnika i beskućništva.

I ove godine HMB, u Rijeci, organizira Nacionalni susret sa sloganom „ULICA NIJE DOM“ sa ciljem upozoravanja javnosti i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba u siromaštvu koje preko noći mogu završiti na ulici te da beskućništvo nije problem samo pojedinca već je problem našeg društva.

U sklopu borbe protiv beskućništva i socijalne isključenosti udruga Institut Pula ima otvoreno prenoćište i dnevni boravak u partnerstvu sa Gradom Pula i udruga “Aja” (sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike),  stambenu zajednicu za hitne smještaje te projekt SVJETIONIK SOLIDARNOSTI (Financirano sredstvima Europske unije. Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost) kojeg provodimo u Puli i Zagrebu u partnerstvu sa udrugom PETPLUS, a koji ima za cilj informirati i educirati korisnike o svim njihovim pravima i mogućnostima sukladno EU povelji i Hrvatskom zakonodavstvu te destigmatizirati siromaštvo i senzibilizirati javnost o problemu beskućništva.

Ovim putem želimo se zahvaliti svim volonterima, suradnicima, donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija koje diljem Hrvatske skrbe o beskućnicima i osobama u riziku od siromaštva.

Ove godine predstavljaju se 7 znanstvenih istraživanja koje imaju za svrhu donošenja kvalitetnih smjernica i javnih politika u području beskućništva, siromaštva i socijalne isključenosti. Smjernice su definirale ključne potrebe , definicije ali i cijeli niz usluga koje će doprinijeti učinkovitoj međusektorskoj suradnji u skrbi o beskućnicima na svim razinama.

Mi, kao organizacija, se nikada nećemo pomiriti sa činjenicom da je nekim ljudima ulica jedini dom jer ULICA NIJE DOM I ULICA NIKOME NE BI SMJELA POSTATI DOM, A BESKUĆNIŠTVO NIJE NIČIJI IDENTITET