Danas je Svjetski dan dijabetesa

Danas je Svjetski dan dijabetesa

Svjetski dan dijabetesa, popularno znano i kao šečerna bolest obilježava se svake godine, 14. listopada još od 1991. godine na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije, a od 2006. godine je i službeno priznat od Ujedinjenih naroda.

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

Svjetski dan šećerne bolesti nastoji podići svijest javnosti o utjecaju te bolesti na oboljelog i njegovu obitelj te poručuje da je dijabetes problem o kojem ne treba šutjeti

Šećerna bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem zbog sve većeg broja oboljelih, a taj broj će i dalje rasti. Jedna je od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti od koje u svijetu boluje 463 milijuna ljudi, a procjenjuje se da će taj broj narasti na 578 milijuna do 2030. godine, odnosno na 700 milijuna do 2045. godine (IDF).

Dijabetes je za trenutno neizlječivi poremećaj metabolizma zbog kojeg stanice ne dobivaju dovoljno energije, a to se događa kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije djelotvoran.

Inzulin je hormon koji regulira količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

DIJABETES i zdravlje

 

Iako je prvi korak u sprječavanju komplikacija ovog poremećaja izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promijeniti način prehrane.

Uz kvalitetnu prehranu, malo tjelovježbe i izbjegavanje poroka, kvaliteta života osoba s dijabetesom ne mora biti narušena, a dijabetska prehrana preporučuje se i osobama koje ne pate od ovog poremećaja.

Izvor: https://www.krenizdravo.hr/prehrana/prehrana-za-dijabeticare-s-preporucenim-i-zabranjenim-namirnicama (preuzeto: 30.09.2021.)