HPV – najčešća spolno prenosiva bolest

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

 

 

 

 

HPV – najčešća spolno prenosiva bolest

O HPV-u se posljednjih godina puno govori, a za to postoji opravdan razlog. HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu – preko 80 posto spolno aktivne populacije će tu infekciju dobiti barem jednom u životu. No, značaj HPV-a ne leži samo u tome, već i u činjenici da su neki tipovi virusa dokazano povezani s karcinomima genitalne i analne regije, pa čak i s nekim karcinomima glave i vrata. Najznačajniju ulogu ima u nastanku karcinoma vrata maternice, koji čini 7 posto svih karcinoma ženske populacije.

ŠTO JE HPV?

HPV je skraćenica za humani papiloma virus. Taj naziv obuhvaća grupu od preko sto široko rasprostranjenih tipova virusa, od kojih je tridesetak spolno prenosivo. Spolno prenosivi HPV tipovi napadaju genitalnu sluznicu i kožu, dok ostali tipovi inficiraju druga područja na tijelu i najčešće uzrokuju bradavice, primjerice na rukama ili stopalima.

HPV infekcija je najčešća spolno prenosiva bolest u svijetu. Tipovi HPV-a koji se prenose spolnim kontaktom podijeljeni su na one visokog i niskog rizika, s obzirom na njihov maligni potencijal. Visokorizični tipovi, kojih je oko 13, povezani su s nastankom karcinoma vrata maternice i karcinoma drugih područja genitalne i analne regije. Kronična infekcija tipovima visokog rizika povećava šansu za nastanak tih zloćudnih promjena. Niskorizični tipovi mogu uzrokovati bradavice, tzv. kondilome na genitalnom ili analnom području i nisu povezani sa zloćudnim promjenama.

Je li HPV samo prolazna infekcija?

Mladi se u današnje vrijeme u spolne odnose upuštaju sve ranije, nerijetko bez adekvatne zaštite te nesvjesni koje sve pritom bolesti vrebaju. Unatoč činjenici da se i obrazovne institucije, ali i mnogi roditelji, ulaskom djece u pubertet, a i ranije, intenzivno uključuju u osvješćivanje  mladih o „velikom koraku“ upuštanja u prve intimne odnose, statistike neželjenih trudnoća, ali i spolnih bolesti kod mladih su poražavajuće.

Mlade ugrožava neznanje i neiskustvo

Jedna od najčešćih spolnih bolesti je HPV infekcija. I premda je većina od 115 tipova HPV-a, koliko su ih znanstvenici utvrdili do današnjih dana, bezopasna, odnosno neće se razviti nikakvi simptom te će infekcija proći sama od sebe, nepravovremeno tretiranje i zanemarivanje ozbiljnijih oblika HPV infekcija (infekcija humanim papiloma virisom), može dovesti do značajnijih posljedica i težih oboljenja. Naime, infekcije HPV virusom visokog rizika mogu dovesti do razvoja karcinoma vrata maternice, vanjskog spolovila, vagine, anusa, rektuma i penisa (iznimno rijetko). Napomenimo, da je infekcija HPV-om najčešća spolno prenosiva bolest kod žena i muškaraca te se pri prvom spolnom kontaktu inficira 50 posto žena, dok je i dalje najugroženija skupina adolescenata, gdje taj postotak raste i do 80 posto.

Kako smo već istaknuli postoje visokorizični tipovi (VR HPV) koji mogu potencirati maligna oboljenja, te niskorizični tipovi koji obično uzrokuju manje citološke abnormalnosti na PAPA-testu ili genitalne bradavice (kondilome).

No, kako uopće dolazi do genitalne infekcije HPV-om?

Svaka osoba koja je imala spolni kontakt s inficiranom osobom također može biti inficirana, a time prenijeti virus i na svoje spolne partnere, pritom ni ne sluteći da je zaražena. Veći broj partnera, potencijalno znači i veći broj zaraženih osoba.

HPV se prenosi spolnim kontaktom putem sluznice ili dodirom kože na kožu. Najčešće je infekcija prolazna, jer imunosni sustav organizma savlada virus i većina infekcija prođe unutar 24 mjeseca. Ukoliko infekcija s visokorizičnim HPV-om perzistira povezana je s predkanceroznim promjenama koje mogu prijeći u cervikalni karcinom. Perzistencija odnosno zadržavanje virusa povezana je s rizičnim spolnim ponašanjem i većim brojem partnera, pušenjem cigareta i oralnim kontraceptivima. U većini slučajeva  virus živi u stanicama kože ili sluznice i obično ne izaziva nikakve simptome.

No, kod viskorizičnih tipova genom virusa se ugradi u genom stanice domaćina tj. zaražene osobe. Tipovi 16 i 18, u otprilike 20% slučajeva mogu dovesti do predkanceroznih promjena i raka vrata maternice  (CIN I, CIN II, CIN III, CIS). Dovode do vaginalnih displazija (VaIN), vulvarnih displazija (VIN) i karcinoma, kao što su karcinom grlića maternice i rektalni karcinomi, u perianalnoj regiji (PAIN), a u analnoj regiji (AIN).

Ne odgađajte pregled kod ginekologa!

Izuzetno je važno obavljati redovite ginekološke preglede, kod lezija niskog stupnja trebaju se ponavljati PAPA testovi, jer najčešće spontano prolaze, a kod lezija visokog stupnja preporučuje se kolposkopija, biopsija i liječenje. Histološki potvrđena dijagnoza može se tretirati krioterapijom, laserom, hladnom koagulacijom, ekscizijom dijametrijaskom omčom (LETZ) ili eventualno klasičnom konizacijom nožem.

No, mudri vole reći, bolje spriječiti, nego liječiti. Kako? Primarnom prevencijom koja uključuje edukaciju kod mladih o odgađanju stupanja u spolne odnose, kao i o odgovornom spolnom ponašanju i uporabi prezervativa (kondoma).

Valja istaknuti i cijepljenje protiv HPV-a koje je djelotvorno ako se primi prije stupanja u spolne odnose ili prije zaraze HPV-om. U Hrvatskoj su prisutna dva cjepiva: četverovalentno protiv tipova 6, 11, 16 i 18 te dvovalentno protiv tipova 16 i 18. Cjepivo je sigurno, dobro se podnosi, visoko je imunogeno i učinkovito protiv HPV infekcije i cervikalnih bolest.

Takvim savjesnim i odgovornim ponašanjem štitite sebe i svog partnera od neželjenih posljedica, ali i sprječavate širenje infekcije.

 

PREVENCIJA HPV INFEKCIJE

Prevencija infekcije svakako uključuje odgovorno spolno ponašanje – izbjegavanje čestog mijenjanja spolnih partnera te korištenje prezervativa tijekom odnosa. Iako korištenje kondoma ne garantira potpunu zaštitu od infekcije zbog lakog prijenosa preko kože, ipak smanjuje vjerojatnost dobivanja infekcije te vas osim toga štiti i od drugih spolno prenosivih bolesti.

Osim toga, izrazito su važni i redoviti ginekološki pregledi. PAPA-test se preporuča raditi jednom godišnje od početka spolne aktivnosti, a u slučaju abnormalnog nalaza i češće, na što će vas uputiti vaš ginekolog.

Važnu ulogu u prevenciji HPV infekcije ima cjepivo protiv HPV-a koje je već treću godinu dostupno kao besplatno neobavezno cjepivo za sve učenice i učenike osnovnih i srednjih škola. Cjepivo se preporuča primiti prije početka spolne aktivnosti. U Hrvatskoj su registrirana tri cjepiva protiv HPV infekcije, a sva tri štite od infekcije tipovima 16 i 18 koji uzrokuju najveći broj karcinoma vrata maternice. Djelotvornost cjepiva u sprečavanju kronične infekcije virusom je preko 80 posto, što značajno smanjuje vjerojatnost nastanka potencijalnih malignih promjena i dovodi do smanjenja kruženja virusa u populaciji.

Važno je naglasiti kako cijepljenje ne uklanja rizik od infekcije, već ga smanjuje. S obzirom na to, preventivni ginekološki pregledi su jednako važni i za cijepljene i za necijepljene žene.

Ukoliko vaš PAPA-test pokaže pozitivan rezultat, odnosno prisutnost HPV-a i/ili atipičnih stanica, nemojte paničariti. To nikako ne znači da imate karcinom ili da ćete ga uskoro dobiti. Postoji mnogo tipova virusa i nemaju svi jednak potencijal za poticanje zloćudnih promjena. U slučaju da vas vaš ginekolog uputi na tipizaciju virusa, saznat ćete imate li HPV visokog ili niskog rizika. Čak i u slučaju infekcije tipom visokog rizika, vaš imunitet će to vjerojatno sam riješiti kroz neko vrijeme.

Upravo zbog toga važno je živjeti zdravim načinom života kako biste pomogli svom imunološkom sustavu da se izbori s virusom. Također, redoviti ginekološki pregledi su od velike važnosti za otkrivanje i prevenciju daljnjeg razvoja infekcije te ih je stoga važno obavljati najmanje jednom godišnje.

Izvori:

https://www.agram-bolnica.hr/je-li-hpv-samo-prolazna-infekcija/ (datum preuzimanja: 09.08.2021.)

https://poliklinika-mazalin.hr/blog/hpv-najcesca-spolno-prenosiva-bolest/ (datum preuzimanja: 09.08.2021.)