Pozivamo vas na Okrugli stol na temu beskućništva pod nazivom „Paralelna stvarnost“ 29. travnja 2024. u 11:00

Pozivamo sve zainteresirane građane i dionike na Okrugli stol pod nazivom „Paralelna stvarnost“

U sklopu projekta „SVJETIONIK SOLIDARNOSTI“ udruga Institut Pula u partnerstvu s Udrugom PET PLUS u ponedjeljak 29. travnja 2024. godine organizira OKRUGLI STOL pod nazivom „Paralelna stvarnost“  na temu beskućništva i siromaštva te svečano otvorenje izložbe „IZA KULISA“.

Preuzeli smo na sebe odgovornost da svim dragim kolegama i partnerima, kao i zainteresiranoj javnosti prezentiramo „svijet“ naših dragih korisnika te da zagovaramo društvene promjene ali i da budemo dionik promjena u njihovim životima.

Projekt i okrugli stol imaju za cilj čuti potrebe stručnjaka i korisnika te iznjedriti aktivnosti, zaključke i prijedloge promjena Zakona kojima bi unaprijedili rad sa osobama koje žive u oskudici, siromaštvu ili u beskućništvu.

PROGRAM OKRUGLOG STOLA

Okrugli stol trajati će od 11,00 sati do 12:15, nakon čega slijedi osvježenje i ručak.

Nakon kratkog odmora Gradonačelnik grada Pule Filip Zoričić će u 13,00 sati svečano otvoriti izložbu „IZA KULISA“ koja će biti postavljena kod Fontane na Pulskoj tržnici. Autori izložbe: Snježana Bratanović i Marin Magaš

Vjerujemo da smo kao društvo spremni mijenjati paradigmu siromaštva. Dobrodošli na naš susret

Ljubazno molimo sve zainteresirane za prisustvovanje na OKRUGLOM STOLU da potvrde dolazak na mail adresu: institut.lungomare@gmail.com ili na broj telefona: Sabina Matošević: 091 612 34 23


VIRTUALNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA

Ukoliko niste u mogućnosti doći na otvoreni stol i izložbu, ovim putem vas pozivamo da istražite našu virtualnu izložbu fotografija pod nazivom “Iza Kulisa Sjene: Portreti Beskućničkog Života”

Ova izložba, koja je sastavni dio našeg projekta “Svjetionik Solidarnosti”, pružit će vam intiman uvid u život beskućnika u Zagrebu, Puli, Poreču i Splitua možete ju pogledati na Artsteps platformi https://www.artsteps.com/view/657d77450213d097c20a5a24

Virtualno zakoračite u galeriju, i istražite svaki kutak izložbenog prostora, približite se fotografijama i klikom na svaku saznajte priču koju nosi svaka od 40 fotografija. Autori izložbe: Snježana Bratanović i Marin Magaš


VIŠE O SAMOM PROJEKTU

Svjetionik solidarnosti

Naziv projekta na engleskom jeziku: Beacon of Solidarity

Nositelj projekta: Udruga Institut Pula

Partner na projektu: Udruga PET PLUS

Početak i kraj projekta: 01.09.2023. – 31.08.2024.

Trajanje projekta: 12 mjeseci

Ukupna vrijednost projekta: 56.356,75 eura

Opći cilj projekta: rješavanje problema nedostatka cjelovite podrške beskućnicima na području Zagreba, Pule, Poreča, ali i cijele Hrvatske.

Specifični ciljevi projekta: podizanje svijesti o problemima beskućnika, holistički pristup pružanja podrške korisnicima u ostvarivanju njihovih prava te zagovaranje političkih promjena radi rješavanja problema beskućništva.

Kratki opis projekta:

CILJ: Udruga Institut Pula i Udruga PET PLUS projektom „Svjetionik solidarnosti“ imaju za cilj rješavanje problema nedostatka cjelovite podrške beskućnicima na području Zagreba, Pule, Poreča, ali i cijele Hrvatske.

Rješavanje problematike: Uz nedostatak cjelovite podrške, tu su problemi nedovoljnih kapaciteta smještaja, ovisnost o inicijativama civilnog društva umjesto strukturne nacionalne politike, nedostatak nacionalnih strategija , pa tako i regionalne stambene politike socijalnog zbrinjavanja te poteškoće s ostvarivanjem prava na prebivalište, a samim time i zdravstvenu skrb. Nedovoljna informiranost korisničke skupine o vlastitim pravima i mogućnostima koje bi im osigurale bolju kvalitetu života.

Projekt se fokusira na podizanje svijesti o navedenim problemima, holistički pristup pružanja podrške korisnicima u ostvarivanju njihovih prava te zagovaranje političkih promjena radi rješavanja navedenih izazova kroz 8 aktivnosti:

 • Savjetovanje podizanje svijesti o pravima korisnika i informiranje o dostupnim uslugama i resursima.
 • Prikupljanje podataka – prikupljanje informacija i povratnih informacija korisnika radi donošenja adekvatnih politika.
 • Informiranje i podrška – pružanje informacija o strukturalnim problemima te poticanje korisnika na aktivno sudjelovanje u borbi protiv beskućništva.
 • Pružanje smještaja – osiguranje sigurnosti, stabilnosti i integracije korisnika u društvo.
 • Street work – pružanje podrške i informacija beskućnicima te zagovaranje političkih promjena.
 • Radionice afirmacije ekonomskih i socijalnih prava – osnaživanje korisnika kroz stjecanje vještina i znanja.
 • Održavanje izložbi fotografija – mijenjanje perspektive javnosti o beskućništvu i podizanje svijesti.
 • Održavanje okruglih stolova – identifikacija prioriteta i strategija za zagovaranje političkih promjena.

Rezultati projekta:

 • Povećan opseg i kvaliteta podrške u zajednici ranjivim skupinama
 • Povećana svijest lokalne zajednice i javnosti o potrebama i pravima ranjivih skupina u riziku beskućništva i socijalne isključenosti
 • Ojačana suradnja između organizacija uključenih u projektFinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Stajališta izražena u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost udruge Institut Pula i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program Impact4Values sufinancira Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.