Što se događa u mom tijelu kada prestanem pušiti ?

ŠTO JE NIKOTIN I KAKO DJELUJE ?

Nikotin (C10H15N2) je aktivna supstanca i nalazi se u svim proizvodima od duhana; cigarete, cigare, duhan za žvakanje, duhan za šmrkanje. Nalazi se u stabljikama, lišću i sjemenkama duhana.
Izvorno je iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Cristofor Columbo. To je bezbojna tekućina koja pod utjecajem vatre poprima smeđu boju, a pod utjecajem zraka preuzima miris duhana.

Djelovanje

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin u mozgu povećava oslobađanje dopamina, neurotransmitera koji utječe na reakcije, na osjećaje i iskustvo zadovoljstva i bola. Što je više dopamina u mozgu, mi smo sretniji. Zato stvara jaku psihičku i fizičku ovisnost.

Nikotin, također, pojačava budnost i mentalne performanse, a u kardiovaskularnom sustavu povećava puls i krvni tlak i sužava krvne žile, pa tako otežava cirkulaciju. Može djelovati stimulativno i smirujuće.

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

Projekt Higijena Uma - Grad Pula

 

ZAŠTO POČINJEMO PUŠITI?

Postoje 3 glavna razloga zašto ljudi počnu pušiti. Uglavnom zato što žele izgledati starije, žele biti poput svojih prijatelja ili rodbine, ili žele i vole eksperimentirati. Tinejdžeri bi voljeli izgledati starije i zrelije, stoga po uzoru na roditelje ili rodbinu, počnu pušiti. Ako njihovi vršnjaci puše, pojedinci se ne žele osjećati zakinuto i zapale cigaretu kako bi bili prihvaćeni. Treći pak vole sve što je zabranjeno. Smatraju uzbudljivim krasti ili ilegalno kupovati cigarete i skrivati se.

Odrasli puše iz drugih razloga. Razlog može biti stres, financijski ili osobni problemi. Cigareta ih opušta i daje energiju da se lakše suoče s problemima.

Neki puše da bi kontrolirali svoju težinu. Pušači, u prosjeku, imaju 3 kilograma manje od nepušača. Na kraju, postoje i oni koji kažu da vole pušiti. Pušenje im pruža užitak i uz cigaretu se osjećaju dobro.

Statistike kažu da muški pušači u prosjeku žive 13,2 godine manje, dok žene pušači žive 14,5 godina manje.

PUŠENJE I MLADI U HRVATSKOJ

Pušač je prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) svatko tko popuši barem jednu cigaretu tjedno. Većina pušača počinje pušiti u adolescenciji i ranoj odrasloj dobi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj puši oko 23% mladih. Generalno govoreći, cigarete su najprodavaniji proizvod u svijetu.

U Hrvatskoj je u sklopu istraživanja 2016. godine popunjeno 3250 upitnika u 50 škola. U anketi je ukupno sudjelovalo 3250 učenika, od kojih je 2991 bilo u dobi od 13 do 15 godina (dječaci: 1516, djevojčice: 1470, nepoznato: 5). Stopa odaziva škola bila je 100 %, a učenika 95,8 %. Ukupna stopa odaziva iznosila je 95,8 %.

Upitnik se sastojao od pitanja višestrukog izbora odgovora, a podaci su analizirani isticanjem pitanja koja se smatraju ključnim pokazateljima nadzora i u skladu su s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana SZO-a (FCTC) i tehničkim paketom MPOWER (paketom odabranih mjera za smanjenje potražnje).

Ukupno je 47,2 % učenika uopće pušilo bilo kakav oblik duhanskog proizvoda, a u trenutku popunjavanja ankete ih je:

 • 17,3 % konzumiralo bilo koji duhanski proizvod (najmanje jednom u posljednjih 30 dana)
 • 14,6 % pušilo cigarete
 • 10,0 % upotrebljavalo e-cigarete
 • 17,5 % onih koji nikada nisu koristili duhanske proizvode podložno je korištenju duhanskih proizvoda u budućnosti

Od ukupnog je broja učenika koji su sudjelovali 27 % smatralo da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21,3% da su učenici koji puše privlačniji.

ŠTO SE DOGAĐA U MOM TIJELU KADA PRESTANEM PUŠITI ?

U prva 72 sata od početka prestanka pušenja simptomi odvikavanja su najteži, no isti se polako smanjuju u iduća 3 do 4 tjedna. Simptomi prilikom odvikavanja od pušenja su pojačan apetit, dobivanje na težini, promjene ponašanja (depresija ili disforija; potonje predstavlja produženi osjeća tuge i nemoći), nesanica, razdražljivost, anksioznost, poteškoće koncentracije i nemir. Olakšanje ovih simptoma može se postići bilo kojim od farmakoloških sredstava za pomoć prestanka pušenja.

Kratkoročni i dugoročni pozitivni učinci u prestanka pušenja

 • 20 minuta nakon popušene zadnje cigarete krvni tlak i puls se počinju vraćati na niže vrijednosti.
 • 8 sati nakon zadnje cigarete razina ugljičnog monoksida (CO) vraća se na normalnu razinu, što povećava razinu kisika u krvi i u svim tkivima.
 • 24 sata nakon zadnje cigarete već se polako smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, a to se događa zato što se smanjuje grč tj. vazokonstrikcija arterija i vena koje postaju šire, pa se povećava protok krvi u svim organima, što zajedno sa smanjenjem razine dušičnog monoksida dodatno povećava razinu kisika u tkivima.
 • 48 sati nakon zadnje cigarete počinje se vraćati osjet okusa i mirisa, ali se oporavljaju i ostali živčani završeci.
 • 72 sata nakon zadnje cigarete počinje se osjećati lakše disanje, prvenstveno zbog poboljšanja rada resica na sluznici dišnih puteva te se lakše izbacuje sekret, ali se i smanjuje bronhokonstrikcija pa bronhi postaju širi što olakšava prolaz zraka; nakon tri dana nepušenja počinje oporavak plućnog kapaciteta.
 • Tjedan dana nakon zadnje cigarete je prekretnica u smislu oporavka zdravlja ali i u smislu uspješnosti odvikavanja od pušenja; pušači koji uspješno prebrode prvi tjedan nepušenja imaju devet puta veću vjerojatnost da će uspješno prestati pušiti.
 • Dva tjedna nakon zadnje cigarete događa se daljnji oporavak plućne funkcije što dovodi do lakšeg disanja, a uslijed poboljšane oksigenacije svih tkiva vraća se i fizička i tjelesna snaga.
 • Jedan mjesec nakon zadnje cigarete nastupa daljnji oporavak fizičke snage cijelog organizma i oporavak plućne funkcije, smanjenje stvaranja sluzi u bronhima, bolji rad trepetljika u plućnom epitelu koje odstranjuju sluz, te je tako smanjena mogućnost bakterijskih infekcija.

 • Tri mjeseca nakon zadnje cigarete poboljšava se plodnost kod žena te kod trudnica smanjuje rizik preranog poroda.
 • Šest mjeseci nakon zadnje cigarete bitno se smanjuje kašalj i iskašljavanje, a nastaje i psihički oporavak te bolja tolerancija stresa.
 • Godinu dana nakon zadnje cigarete vidljiv je bitan oporavak plućne funkcije te je sada i vidljiva značajna financijska korist.
 • Tri godine nakon zadnje cigarete rizik od srčanog udara izjednačava se s nepušačima.
 • Pet godina nakon zadnje cigarete rizik od raka pluća je prepolovljen.
 • Petnaest godina nakon zadnje cigarete rizik od srčanog i moždanog udara je na razini nepušača, a rizik od raka pluća gotovo je izjednačen s nepušačima.

Izvori :

https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/32526/Prestanak-pusenja.html  (datum preuzimanja: 19.08.2021.)

https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/prestanak-pusenja/zasto-ljudi-pocinju-pusiti-i-kako-prestati/   (datum preuzimanja: 19.08.2021.)

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/svjetsko-istrazivanje-o-uporabi-duhana-u-mladih/   (datum preuzimanja: 19.08.2021.)