Danas je Svjetski dan beskućnika, 10. listopad

„Ulica nije dom“ – Svjetski dan beskućnika

Kao i proteklih godina, Hrvatska mreža za beskućnike, njene članice i drugi dionici koji skrbe o beskućnicima obilježavaju Svjetski dana beskućnika, 10. listopada.

Ove godine, pod geslom „Ulica nije dom“ želimo upozoriti javnost i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba iz siromašnih i socijalno isključenih skupina koji se nalaze u riziku od beskućništva i koje preko noći mogu završiti na ulici. Posebno se to odnosi na žrtve obiteljskog nasilja, mlade koji izlaze iz sustava alternativne skrbi, povratnike iz pravosudnih i zdravstvenih ustanova, izbjeglice i azilante, osobe s psihičkim poteškoćama, starije osobe i druge socijalno ugrožene skupine.

Poslat ćemo apel donositeljima odluka da je vrijeme da se u Republici Hrvatskoj počne sustavnije skrbiti o beskućnicima i donese strategija za borbu protiv beskućništva te nacionalna i lokalne strategije socijalnog stanovanja za razvijanje primjerenijeg sustava stambenih subvencija i pomoći kućanstvima u neprimjerenim uvjetima stanovanja.

Želimo se i ove godine zahvaliti svim volonterima, suradnicima i donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija koje diljem Hrvatske skrbe o beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.

Dana 10. listopada s počekom u 12:00 sati, u osam gradova,  organizacije koje skrbe o beskućnicima na javnim će mjestima hrvatskoj javnosti i donositeljima odluka poslati apel „ULICA NIJE DOM“:

  • u Zagrebu, Glavni kolodvor (ulaz u Importane Centar), kontakt: Zvonko Mlinar, 099 600 2664,
  • u Splitu,  središnji dio Rive, kontakt Drago Lelas, 099 483 6801
  • u Puli, Trg Forum, kontakt: Helena Babić: 091/223-1035, Jasna Vekić: 091/723-1035, Varja Bastiančić: 098/367-31
  • u Karlovcu,
  • u Rijeci
  • u Varaždinu
  • u Šibeniku,
  • u Kaštelima

Molimo medije da poprate naša događanja i kao i do sada doprinesu senzibiliziranju javnosti i donositelja odluka za problematiku beskućništva.