Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

26. lipnja – Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama želeći upozoriti globalnu svjetsku javnost:

  • na sverastući problem zlouporabe (opojnih) droga i potrebu aktivnog uključivanja svih aktera, kako na globalnoj svjetskoj razini tako i na nacionalnoj razini, za djelovanje u postizanju zajedničkog cilja – međunarodno društvo slobodno od zlouporabe droga.

Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe droga, a ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice.

Obilježavanjem ovog datuma nastoji se upozoriti na štetnost zlouporabe droga i njezinu povezanost s kriminalitetom, ukazati na zdrave životne izbore te istaknuti vrijednost suradnje i zajedništva različitih organizacija u prevenciji i suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

Rješenje problematike droga i kriminala vezanog uz droge trebaju osigurati cjelovita rješenja koja uključuju međunarodne konvencije o drogama, obveze čuvanja ljudskih prava i održive razvojne ciljeve.

Svaka osoba svojom odlukom o zdravom životu i neuzimanju droga doprinosi svjetskoj borbi protiv droga i krijumčarenja droga.