Interaktivna brošura “Ja sam više od svog HIV-a”

HIV se danas smatra kroničnom (a, ne smrtnom) bolešću zahvaljujući napretku u liječenju što znači da svaka osoba koja živi s HIV-om može očekivati dug i zdrav život.

S napretkom u antiretrovirusnom liječenju, sve više osoba koje žive i stare s HIV-om sve češće trebaju društvenu i kliničku podršku. Sa starenjem se javljaju i nova zdravstvena i psihosocijalna stanja i potrebe kod kojih se ponekad pitamo znamo li dovoljno o njima općenito, a pogotovo kod osoba koje stare s HIV-om.

Za uspješno liječenje HIV-a potrebno je obratiti pozornost i na eventualna komorbidna mentalna zdravstvena stanja jer ona mogu utjecati na pridržavanje zadane terapije i opće zdravstvene ishode.

Preuzmi interaktivnu brošuru “Ja sam više od svog HIV-a” za sve kojima je dijagnosticiran HIV status za lakše prihvaćanje promjena koje dolaze s ovom dijagnozom.

Ponekad je teško prihvatiti promjenu koja dolazi s bolesti. Osoba se može osjećati prestrašeno, tužno, ljuto, zbunjeno, usamljeno ili, s druge strane, ne mora osjećati ništa. Sve su to normalne reakcije. Svatko ima pravo na svoje vrijeme prihvaćanja i na vlastiti stupanj spremnosti na drugačiji život.

Jedna od briga koju osobe koje žive s HIV-om mogu imati jest trebaju li reći svom partneru svoj HIV status. To je individualna odluka i odgovornost. Pri tome je potrebno uvažiti partnera koji se izlaže riziku od zaraze pri nezaštićenim spolnim odnosima, ali i to da je to prilika povjerenja i dodatnog zbližavanja.

Također, osobe s HIV-om mogu brinuti imaju li pravo na ljubav, povezanost i obitelj. Brojni ljudi s HIV-om žive sa svojim partnerima i djecom te smo razvojem medicine osigurali mogućnost sigurnog začeća unatoč HIV-u, uz pojačane mjere opreza. Osobe s HIV-om mogu brinuti o svojoj budućnosti i imaju li pravo na dugoročne planove. Uz propisanu i dosljednu terapiju, nema potrebe za strahom i ograničavanjem.

Edukativni materijali omogućeni su sponzorstvom Lenis farmacevtike