Obilježili smo Svjetski dan hepatitisa

U petak, 28. srpnja 2017. godine, obilježili smo Svjetski dan hepatitisa.
Djelatnici Instituta Pula su na Narodnom trgu u Puli (Tržnica), u vremenu od 10:00-12:00, dijelili građanima edukativne brošure i prospekte o zaraznim hepatitisima kako bi građanima podigli svijest o raširenosti ove bolesti.
Virusni hepatitis je akutna ili kronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. S virusnim hepatitisom živi stotine milijuna ljudi diljem svijeta i ta je skupina bolesti značajan javnozdravstveni izazov koji zahtijeva globalni odgovor i zdravstvene intervencije.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40.000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25.000 ljudi. Hrvatska nije zemlja s velikom učestalošću hepatitisa B i C u općoj populaciji, no neke su skupine građana izložene većem riziku zaraze (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju spolne partnere).
Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa su usmjerene pozitivnim promjenama u prevenciji i liječenju ovih bolesti, da bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021.: eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti.