Što je važno znati o HIVu?

HIV (virus humane imunodeficijencije) je virus koji ulaskom u ljudski organizam napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica te se u njima množi, uništava ih i tako postupno dovodi do slabljenja imuniteta i razvoja bolesti AIDS-a. Izaziva uništavanje imunološkog (obrambenog) sustava te dovodi do pojave različitih bolesti.

H – Human = ljudski: jer uzrokuje jer uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam.
I – Immuno-deficiency = imunodeficijencija: jer virus uzrokuje deficijenciju imunološkog sustava, tj. slabost i nesposobnost obrambenog sustava organizma koji se bori protiv različitih bolesti.

V – Virus = uzročnik bolesti je virus, mikroorganizam kojemu je glavno obilježje da se ne može samostalno razmnožavati, tj. za razmnožavanje iskorištava materijal i energiju stanice koju napada.

KAKO JE NASTAO VIRUS HIV-A?

Postoje razne pretpostavke o podrijetlu HIV-a, no niti jedna nije znanstveno potvrđena. Mnogi istraživači smatraju da je HIV nastao od virusa koji napada majmune (SIV – eng. simian immunodeficiency virus) te da se infekcija prenijela na čovjeka konzumiranjem mesa zaražene čimpanze.

KAKO SE PRENOSI?

Postoje tri glavna puta prijenosa infekcije HIV-om:

• spolni kontakt – oralni, vaginalni i analni – glavni put prijenosa infekcije HIV-om,
  • zaraženom krvlju te
  • tijekom trudnoće i porođaja s majke na dijete

MOŽE LI SE VIRUS HIV-A PRENIJETI ZRAKOM, TJ. KIHANJEM ILI KAŠLJANJEM?

• HIV se ne prenosi zrakom, odnosno kašljanjem, kihanjem, dodirom kože sa suzama ili slinom, općenito se ne prenosi socijalnim kontaktom.

MOGU LI ŽIVOTINJE PRENIJETI HIV?

• HIV se ne može prenijeti s domaćih ili divljih životinja, kao ni ubodom kukca. Domaćin virusa HIV-a isključivo je čovjek

POSTOJI LI MOGUĆNOST ZARAZE VIRUSOM HIV-A PRI LJUBLJENJU?

• Pri ljubljenju uz razmjenu sline ne postoji opasnost od zaraze HIV-om. Međutim, postoji teoretska mogućnost prijenosa HIV-a ako postoje ranice ili oštećenja sluznice u ustima.

ŠTITI LI KONDOM U POTPUNOSTI OD VIRUSA HIV-A?

• Pravilnom uporabom kondoma znatno se smanjuje mogućnost zaraze.
  • Važno je napomenuti da apsolutnu sigurnost pruža jedino apstinencija i uzajamno vjerni odnos dvaju nezaraženih partnera.

KOJI SU SIMPTOMI HIV-A I KAD SE POJAVLJUJU?

• Simptomi infekcije HIV-om nisu specifični te se HIV ne dijagnosticira na temelju simptoma, nego isključivo testiranjem.
  • U akutnoj fazi infekcije HIV-om razvija se lakša virusna bolest i obično prolazi nezapaženo i nedijagnosticirano.
  • Virusu HIV-a potrebno je duže vrijeme da dovoljno oslabi imunološki sustav organizma, katkad i do deset godina, kako bi se razvila bolest AIDS.

MOŽE LI SE BEZ STRAHA OD ZARAZE POMOĆI HIV POZITIVNOJ OSOBI KOJA KRVARI?

• Svakoj osobi koja krvari mora se pružiti prva pomoć bez obzira na HIV pozitivan status. Pritom se mora posvetiti dodatna pozornost zaštiti osobe koja pruža pomoć. Dosad nigdje u svijetu nije zabilježen slučaj zaraze HIV-om nakon dodira neoštećene kože s krvi.

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU HIV-A, AIDS-A I SIDA-E?

• HIV je naziv za virus koji, ako se infekcija ne liječi, uzrokuje bolest pod imenom AIDS ili SIDA.
  • AIDS je kratica izvedena iz engleskoga naziva te bolesti (eng. acquired immunodeficiency syndrome), a SIDA iz francuskoga (franc. syndrome d’immuno-déficience acquise). Objema se kraticama koristimo za označavanje sindroma stečene imunodeficijencije.

POSTOJI LI CJEPIVO PROTIV HIV-A?

• Ne postoji! Jedini je način prevencije HIV-a izbjegavanje rizičnoga spolnog ponašanja.

Izvori:

Edukativni materijali omogućeni su sponzorstvom Lenis farmacevtike