Učlanjenje u Hrvatsku mrežu za beskućnike

Sudjelovanje na godišnjoj skupštini mreže

Skupština mrežeObzirom na dugogodišnji kontinuirani rad s beskućnicima, Udruga Institut Pula je postala članica Skupštine Hrvatske mreže za beskućnike (HMB) kako bi se zajedno borili protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj te unaprijedili usluge skrbi i prava beskućnika.

 U petak, 08. ožujka 2019. godine sudjelovali smo na redovnoj godišnjoj skupštini mreže, te je Udruga Institut Pula izabrana da ove godine u Puli organizira konferenciju na temu „Skrivenog beskućništva“ što je sve veći problem u Hrvatskoj.

Naime, točan broj skrivenih beskućnika u Hrvatskoj nije poznat te je cilj konferencije osvijestiti postojanje i te kategorije beskućnika kako bi im se pružila podrška koju trebaju.

 

Skupština mreže

Hrvatska mreža za beskućnike skrivene beskućnike definira kao one koji “nisu obuhvaćeni smještajem”, što znači da su to oni koji ne koriste usluge prihvatilišta ili prenoćišta. Oni te usluge ne koriste ili zato što ne žele ili zato što jednostavno nisu svjesni njihova postojanja.

Hrvatska mreža za beskućnike upozorava da je skrivenih beskućnika sve više, osobito u velikim gradovima obzirom da manja mjesta i gradovi često nemaju sustav podrške za beskućnike, pa ljudi gravitiraju prema većim središtima gdje mogu dobiti pomoć i možda lakše pronaći posao.